Cheesecake je mnogima pojam kolača, najviše ga vole i uvijek će ga odabrati u moru drugih slastica. No, ako ovaj kolač od sira napravimo od zdravih sastojaka, pred sobom imamo savršenu slasticu za prste polizati bez trunke grižnje savjesti.
Sastojci:
Podloga:
- 200 g badema
- 160 g sušenih datulja
- prstohvat soli
Krema:
- 400 g indijskih oraha (potopljenih u vodi preko noći)
- sok od 2 limuna
- vanilijin štapić (moze i ekstrakt)
- 100 ml rastopljenog kokosovog ulja (oko 80 g)
- 90ml meda (oko 120 g) ili agavinog sirupa (vegan verzija)
- 170 g svježih borovnica
Postupak:
Podloga:
Datulje stavite u vodu i ostavite 10-ak minuta da omekšaju (uklonite košticu ako je imaju). Kalup obložite prozirnom folijom (koristila sam mali kalup, 22 cm).
U sjeckalicu ubacite bademe, datulje i prstohvat soli. Miksajte do željene teksture. Sastojci se moraju sjediniti, ali ne u pastu, neka ostanu krupniji komadići. Ako od smjese možete napraviti kuglicu, smjesa je spremna, u suprotnom dodajte žlicu vode ili kokosovog ulja i ponovno na kratko izmiksajte.
Smjesu stavite u kalup i dobro utapkajte, potom stavite u hladnjak.
Krema:
Procijedite indijske orahe, isperite ih i dobro ocijedite. Kokosovo ulje i med spojite i zagrijavajte na najslabijoj vatri samo dok ne postanu tekući.
U sjeckalicu ubacite sve sastojke za nadjev osim borovnica. Potrebno je sve blendati dok ne dobijete "svilenkastu" i glatku kremu. Za to vam je potreban poprilično jak blender ili multripraktik, u suprotnom, krema će biti malo zrnastija, ali to neće smetati okusu. :)
Kremu podijelite u dva dijela. Prvi dio prelijte preko podloge i poravnajte te stavite u hladnjak. U drugi dio kreme dodajte borovnice i izmiksajte dok se sve ne sjedini te dobivenu kremu prelijte preko bijele kreme.
Tortu ukrasite naribanom koricom limete i borovnicama.
Napomene:
- za podlogu možete koristiti orašaste plodove po želji
- ne zaboravite indijske orahe ostaviti u vodi preko noći (oni daju kremastu teksturu)
- borovnice možete zamijeniti drugim voćem
Nema komentara:
Objavi komentar