Tijekom trčanja, kao i bilo koje druge aktivnosti, bitno je da se vježbač osjeća ugodno i da mu odjeća i obuća budu udobni. Naravno, želja je maksimalno se posvetiti aktivnosti, a ne brinuti o odjeći i obući.
Preduvjet za to je da odjeća pruža udobnost, štiti tijelo od vremenskih nepogoda bilo koje vrste (vjetra, kiše, hladnoće, topline) te omogućava tijelu da kvalitetno diše te ne zadržava znoj na tijelu, čime se sprječavaju prehlade ili drugi zdravstveni problemi.
Slojevito odijevanje
Naravno, oprema za trčanje mora se prilagoditi vremenskim uvjetima.
Kod pripreme za trčanje bitno je imati na umu da će se tijelo od trčanja zagrijati te da nije potrebno obući se kao da idete primjerice u običnu šetnju.
Stoga, najvrjedniji savjet kod pripreme za trčanje jest slojevito odijevanje, kako bi se slojevi odjeće mogli skidati ili ponovo oblačiti, prema rastu ili padu tjelesne temperature.
Proljetni dani i rasponi temperature od 10 i više stupnjeva tijekom dana mogu biti zamka za prehlade, pa je slojevita odjeća, posebno ako krećete trčati u jutarnjim ili predvečernjim satima, ključ ugodne aktivnosti i zaštite od prehlade.
Iskusniji trkači koriste tzv. formulu "trkačke temperature" kako bi odredili koju odjeću uzeti na trčanje. Vanjskoj temperaturi dodaju oko 5-10 stupnjeva kako bi izračunali osjet temperature u kojem će biti kada uđu u trkački ritam te se prema toj formuli i oblače za trčanje.
Naravno, ova formula ovisi i o brzini trčanja, dužini trajanja trkačkog treninga te tjelesnoj masi trkača. Također, vjetar može značajno pojačavati osjećaj hladnoće, unatoč tome što to živa u termometru ne pokazuje.
Što obuti za trčanje?
Uz kvalitetnu odjeću, tenisice su jako važan dio opreme za trčanje. Od tenisica se zahtijeva da su udobne, napravljene od kvalitetnih materijala, ali i prilagodljive različitim oblicima trčanja.
Među tenisicama za trčanje ističemo Reebok Print Smooth model tenisica koji uz novi dizajn i performanse, trkaču pružaju i ravnotežu udobnosti i prilagodljivosti, čime se izdvajaju u vrh tenisica za trčanje.
Nema komentara:
Objavi komentar